به نام خداوند جان و خرد

امکانات و تجهیزات پزشکی ایران

بر اساس آخرين اطلاعات سايت جهاني اسكپوس، جايگاه پزشكي ايران در جهان در يك دهه اخير 32 پله صعود كرده است.

سایت اكسپوس، پایگاه اطلاعاتی بین المللی درحوزه علوم پایه، پزشكی و مهندسی و ... است و رتبه بندی كشورها در این علوم را مشخص می كند. این سایت یكی از شاخص های پیشرفت كشورها در علوم مختلف محسوب می شود. درحال حاضر فعالیت بیش از 5 هزار ناشر علمی در سراسر دنیا در این سایت مورد بررسی و طبقه بندی قرار می گیرد. 

براساس این اطلاعات ایران توانست درسال گذشته جایگاه و رتبه 19 پزشكی در جهان را كسب كند كه این رتبه در یك دهه پیشین 51 بود.

*** جایگاه پزشكی ایران در جهان 

رتبه پزشكی ایران در 10 سال گذشته در اسكپوس رتبه 51 بود ، این رقم در سال 2008 به 23 و در سال گذشته به رتبه 19 در جهان ارتقا پیدا كرده است . این رقم نشان دهنده روند صعودی كشور در علم پزشكی در سال های اخیر است. 
ایران در این مدت معیارهای تولید مقالات علمی نیز در حوزه علوم پزشكی نیز خیز بلندی برداشت. بر اساس آخرین آمار پایگاه اطلاعات علمی ISI، ایران در رتبه 43 دنیا قرار گرفته است. 
اطلاعات مربوط به تولیدات علمی107 كشور جهان در حوزه علوم پزشكی در یك بازده زمانی 10 ساله به ثبت رسیده است. براساس این اطلاعات كه از اول ژانویه سال 2000 میلادی تا اول مارس سال 2011 میلادی از سوی پایگاه اطلاعات علمی ISI:Web of Science منتشر شده است، تولیدات علمی پزشكی 107 كشور جهان بررسی شده است. 

***آموزش پزشكی 

در چهار سال اخیر در خصوص توسعه و تقویت آموزش پزشكی كشور اقدامات موثری همچون؛ تدوین سند تحول كلان در نظام آموزش علوم پزشكی كشور، تدوین سند آمایش سرزمین ، خوشه بندی دانشگاه‌های علوم پزشكی و طراحی و پیاده سازی شبكه دانشگاه‌های علوم پزشكی در كشورهای اسلامی در راستای تحقق مرجعیت علمی صورت گرفت. 
دراین ایام ۵ دانشگاه /دانشكده علوم پزشكی جدید در شهرهای جیرفت، دزفول، كرج، نیشابور و تربت حیدریه تاسیس شد و همچنین تفویض اختیار بیشتری به دانشگاه‌های علوم پزشكی صورت گرفت. 
افزایش تعداد قطب‌های علمی به ۳۰ قطب، افزایش تعداد پذیرش دستیاران پزشكی تخصصی به ۲۸۰۰ نفر در سال و افزایش تعداد پذیرش دانشجویان تحصیلات تكمیلی به میزان ۵۰ درصد از جمله سایر فعالیت‌های آموزش پزشكی در طی دو سال اخیر است. 
براساس گزارشهای پیشین وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی ،در بخش آموزش پزشكی به گسترش كمی و كیفی مراكز آموزشی توجه شده است. در طی شش سال اخیر مجوز تأسیس چندین دانشكده و آموزشكده علوم پزشكی صادر شده است. به موازات آن ۴۳ رشتۀ جدید در مقطع دكترای تخصصی و كار‌شناسی ارشد پزشكی راه اندازی شد كه شامل ۳۰ رشتۀ دكترای تخصصی پزشكی Ph. D و ۱۵ رشته كار‌شناسی ارشد پزشكی است. 
تعداد رشته محل‌های مقطع دكتری تخصصی از ۹۷ رشته محل در سال ۸۳ به بیش از ۱۹۰ رشته محل رسیده است. همچنین در مقطع كار‌شناسی ارشد تعداد رشته محل در سال ۸۳ از ۱۲۰ رشته محل به ۳۵۰ رشته محل رسیده است كه حدود سه برابر افزایش داشته است. 

***موفقیت در ساخت تجهیزات پیشرفته پزشكی 

براساس این گزارش، در طی فعالیت دولت نهم و دهم رشد چشمگیری در تولید تجهیزات پزشكی به وجود آمد، تعداد كارخانجات تجهیزات پزشكی در سطح كشور با رشد 28 درصد از 350 شركت به 450 شركت و تعداد محصولات تولیدی نیز از 450 قلم به 550 قلم افزایش یافت. 
بیش از 85 درصد از ملزومات پزشكی یك بار مصرف كیت‌های آزمایشگاهی، وسایل دندانپزشكی و تعداد چشمگیری از تجهیزات پزشكی با كیفیت بسیار خوب در داخل كشور تولید می‌شود كه صرفه‌جویی ارزی زیادی را به همراه داشته است. 
حجم صادرات اقلام و تجهیزات پزشكی با رشد دو برابری از 27/4 میلیون دلار از سال 84 به میزان 53/8 میلیون دلار رسیده است. تولید انواع فرآورده‌های تشخیصی داخلی نیز دو برابر شد و اكنون به 600 نوع فـرآورده رسیـده است كه میـزان صـادرات فرآورده‌های تشخیصی را با رشد 62 درصد به 600 هزار دلار رسانده است. 

شناسنامه دار كردن شركت‌های تجهیزات پزشكی و طی فرآیند ثبت شركت‌ها و كمپانی‌های بین المللی به طوریكه بر اساس اطلاعات ثبت شده، در حال حاضر 2216 شركت تجهیزات پزشكی در كشور فعالیت می‌كنند و بر اساس ضوابط ابلاغی وزارت متبوع بیش از 5500 كمپانی بین المللی مختلف را در خود جای داده‌اند. 
در طی این مدت روش‌های كنترل كیفی بر اساس استانداردهای روز جهانی تغییر كرد و نسبت به ارتقای‌ ضوابط و استانداردهای تولید و‌ ارتقای كیفیت و كنترل تجهیزات پزشكی اهتمام ویژه‌ای شد به طوری كه فقط در سال گذشته 120 گونه از 550 گونه محصولات تولید كشور، موفق به اخذ استانداردهای اتحادیه اروپا در فرآیند تولید این تجهیزات شدند. 

*** ساخت دستگاه ' سامانه راهبری جراحی هوشمند '
یكی دیگر از موفقیت های ایران در تولید تجهیزات پزشكی است . سامانه راهبری جراحی هوشمند به جراح كمك می كند تا در حین عمل جراحی موقعیت ابزار خود را با دقت بسیار بالا روی نقاط آناتومیكی بدن مشاهده كند. به این ترتیب این سامانه می تواند نقش مهمی در افزایش دقت و كیفیت عمل های جراحی پیچیده و خطرناك ایفا كند . 
ساخت دستگاه ثابت كننده قلب (اختاپوس) در ایران ، متخصصان ایرانی سال گذشته دستگاه ثابت كننده قلب (اختاپوس) را در كشور ساختند و بدین ترتیب انحصار ساخت این دستگاه در جهان شكسته شد. دستگاه ثابت كننده قلب كه در عمل های جراحی كرونر قلب، كاربرد زیادی دارد تاكنون تنها در كشور آمریكا ساخته می شد. 

***تحقیقات پزشكی 

براساس گزارشهای منابع رسمی در حوزه بهداشت و سلامت تا پایان سال گذشته ، افزایش رتبه ایران در تولید علم در بخش علوم پزشكی از ۳۷ در سال ۲۰۰۹ به ۳۲ در سال ۲۰۱۱، افزایش تعداد مراكز تحقیقاتی علوم پزشكی مصوب از ۲۲۲ مركز در سال ۸۷ به ۳۶۷ مركز در سال ۱۳۹۰، افزایش تعداد مقالات ایندكس شده علوم پزشكی در ISI از ۳۸۰۶ مقاله در سال ۱۳۸۸ به ۴۳۱۷ مقاله در پایان سال ۱۳۸۹ و توسعه كمی و كیفی مراكز رشد علوم پزشكی كشور به ۲۶ مركز در سال ۸۹ از جمله فعالیت‌های كمّی در زمینه تحقیقات پزشكی در طی دولت دهم است. 
تدوین نقشه جامع علمی نشریات علوم پزشكی، مصوب كردن ۲۸ نشریه علمی- پژوهشی جدید در حیطه علوم پزشكی، اعطای موافقت اصولی به ۴۶ نشریه و نمایه شدن بیش از ۲۷ نشریه علمی- پژوهشی در پایگاه اطلاعاتی Scopus از جمله اقدامات دوساله در زمینه نشریات علوم پزشكی است. 
هم زمان با توجه به كیفیت آموزش پزشكی فعالیت‌های نسبتاً مطلوبی در زمینه تحقیقات و فن آوری پزشكی نیز صورت گرفته است. تعداد مراكز تحقیقات پزشكی حدود ۲ برابر شده و به ۲۲۰ مركز رسیده است. 

در این مدت، تعداد شبكه‌های تحقیقات پزشكی با رشد ۴۰ درصدی به ۱۱ شبكه تحقیقاتی گسترش یافت. همچنین تعداد پایگاه‌های عرضه اطلاعات پزشكی از ۳۰ پایگاه به حدود ۵۰ پایگاه افزایش یافته است. 

با جذب ۱۰۲۰ نفر عضو هیئت علمی و ۱۸۰۰ پژوهشگر، به ترتیب تعداد اعضای هیئت علمی و پژوهشگران دانشگاه‌های علوم پزشكی به ۱۱۳۲۵ و ۱۱۰۰۰ نفر رسیده است. مجلات علمی پژوهشی علوم پزشكی نیز با حدود ۳۸ درصد رشد از ۱۰۳ مجله در سال ۸۴ به بیش از ۱۵۰ مجله افزایش یافته است. 
با مجموع فعالیت‌های پژوهشی صورت گرفته، رتبه ایران در بین سایر كشور‌ها در تولید مقالات علوم پزشكی با ۸ رتبه صعود از رتبه ۳۱ به ۲۳ صعود كرده است. همچنین طبق نتایج ارزشیابی پژوهشی دانشگاه‌های علوم پزشكی كشور، روند مقالات ایرانی نمایه شده در كل مجلات معتبر بین المللی حدود ۲ برابر شده و به ۷۱۵۷ مقاله رسیده است. 
اجرای برنامۀ سامانۀ ملی پژوهش در سلامت، راه اندازی برنامه شبكه اطلاع رسانی، اجرای برنامۀ ارزشیابی نشریات علوم پزشكی كشور، طراحی و ایجاد نرم افزار اشتراك منابع كتابخانه‌ای، راه اندازی سامانه ملی زیست پزشكی و سلامت از جمله دیگر فعالیت‌های تحقیقات و فناوری در طی ۶ سال گذشته است. 

ارتقا و توسعه برنامه جامع الكترونیك واحد تالیف و ترجمه كتب پزشكی در سال ۸۹ نیز از دیگر محورهای پیشرفت در حوزه علوم پزشكی كشور است كه در این خصوص تاكنون اقداماتی از قبیل؛ ارتباط با مولفان و مترجمان، راه‌اندازی سایت، تألیف و ترجمه و تهیه بانك اطلاعاتی آن، جستجو در بانك اطلاعاتی سایت و ثبت كتب جدید برای ترجمه صورت گرفته است.

 
نظرات كاربران :
نام :
ايميل :
متن نظر : * 
 
متن بالا را وارد نماييد*